Milieuvriendelijke voertuigen

Elk voertuig heeft een impact op ons milieu. In de eerste plaats door de emissies bij het rijden, maar ook door de productie van de brandstof en van het voertuig zelf. De laatste jaren is er veel aandacht voor alternatieve brandstoffen/energie, die milieuvriendelijker zijn dan de traditionele. We spreken ook wel over ‘clean power for transport’, zoals de Europese richtlijn hierover genoemd werd. Het gaat dan over voertuigen die rijden op elektriciteit, aardgas of waterstof. Ze zorgen op korte termijn voor een betere luchtkwaliteit, minder CO2-uitstoot en minder geluidsoverlast.

Vanaf 2016 wil de Vlaamse overheid mee zorgen voor de definitieve doorbraak van deze milieuvriendelijke voertuigen. Om dat doel te bereiken, legde ze een concreet actieplan vast, waar de zero-emissiepremie deel van uitmaakt. Deze website heeft het uitsluitend over deze ‘nieuwe’ voertuigen. Dit neemt niet weg dat ook bij andere technologieën meer milieuvriendelijke varianten bestaan; zoals de meest geavanceerde hybride voertuigen.

Lees meer over het actieplan van de Vlaamse overheid (6.43 MB)

Lees meer over de effecten van wagens op het milieu

Milieuvriendelijke wagens

Batterij-elektrische wagen

Deze wagen wordt voor 100% aangedreven door een elektrische motor en heeft geen uitstoot. Je laadt de herlaadbare batterij op via het stroomnetwerk. De wagen wekt ook zelf elektriciteit op wanneer je vertraagt of afremt. 

Bekijk alle elektrische wagens

Wagen op brandstofcellen

Deze wagen gebruikt brandstofcellen als energiebron en heeft geen uitstoot. Zo’n cel zet de chemische energie van een brandstof (bv. waterstof) rechtstreeks om in elektrische energie. Voor deze wagen moet je dus waterstof tanken.

Bekijk alle wagens op brandstofcellen

Plug-in hybride wagen

Deze wagen heeft een verbrandingsmotor én een elektrische motor. Zuiver elektrisch rij je hiermee 20 tot 50 km. Perfect dus om in de stad en op verbindingswegen 100% elektrisch te rijden. Als de elektriciteit op is, of wanneer er meer kracht nodig is dan de elektriciteit kan leveren, drijft de verbrandingsmotor ook de wielen aan.

Ook een elektrische wagen met range extender heeft een verbrandingsmotor én een elektrische motor. De afstanden die je zuiver op basis van de batterij kan afleggen zijn groter dan die van een plug-in hybride en gaan van 80 tot 150 kilometer. De wielen worden steeds door de elektrische motor aangedreven en daarnaast wordt de verbrandingsmotor ingezet om de batterij bij te laden.

Bekijk alle plug-in hybride wagens

Een CNG-wagen

Deze wagen rijdt op aardgas (compressed natural gas); hetzelfde gas waarmee we onze huizen verwarmen. Meestal hebben CNG-wagens een 'dual fuel tank'. Hierdoor kunnen ze overschakelen op een andere brandstof als de CNG-tank leeg is.

Bekijk alle wagens op aardgas