Publieke laadinfrastructuur

Kaart publieke laadinfrastructuur Vlaanderen

Er staat in Vlaanderen al heel wat (publieke) laadinfrastructuur voor EV’s en ze wordt nog voortdurend uitgebreid.  Een goed overzicht vind je hier: Overzicht laadpalen. De kaart bestrijkt ongeveer heel Europa.

De publieke laadinfrastructuur is in principe voor iedereen toegankelijk. Een laadsessie kan je activeren met een laadpas of smartphone en bijhorende app.

 

Laadpunten en snellaadstations

De publieke laadinfrastructuur kan opgedeeld worden in twee grote groepen: de “gewone” laadpalen met laadpunten voor Mode 3 en de snellaadstations voor Mode 4 (en soms ook Mode 3). Hoe snel je kan laden, hangt niet alleen af van de laadinfrastructuur maar ook van de kenmerken van je EV, van de laadkabel en van het aantal EV’s dat tegelijkertijd wil laden.

Om een publiek laadpunt te kunnen gebruiken heb je een Mode 3-laadkabel nodig. Bij Mode 4 hangt de laadkabel altijd vast aan het snellaadstation.

 

De publieke laadpalen die door Fluvius (Eandis en Infrax) worden uitgerold

Vlaanderen heeft begin 2016 het besluit goedgekeurd voor de uitrol van 2500 laadpalen voor Mode 3-laden gecoördineerd door Fluvius (Eandis en Infrax). Op 11 mei 2016 werd de eerste geplaatst. Sindsdien zijn er via deze weg 1146 laadpalen bijgekomen, verspreid over alle gemeenten van Vlaanderen (zie kaart hieronder).

laadpalen 2017 2018De laadpalen hebben volgende kenmerken:

  • Elke laadpaal is uitgerust met 2 laadpunten voor Mode 3
  • Elk van beide laadpunten kan 11 kW leveren. Dit vermogen geldt voor driefasig laden
  • Als jouw EV enkel monofasig kan laden, dan krijg je maximaal 3,7 kW

 

Zelf een publieke laadpaal aanvragen

Bovendien kan u zelf een laadpaal aanvragen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Kort samengevat komt het erop neer dat u een 100% batterij-elektrisch voertuig (geen hybride) moet bezitten of gebruiken, dat u geen garage of oprit mag hebben waar u het voertuig kan laden en dat er nog geen publiek laadpunt staat in een straal van 500m rond uw woning. Meer informatie en de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen vindt u hier. Sommige gemeenten staan zelf in voor de publieke laadpalen op hun grondgebied, in dat geval moet u de aanvraag indienen bij uw gemeente.

 

Code Publiek Toegankelijk Laden

Om zoveel mogelijk eenvormigheid te bekomen, werd er een ‘code publiek toegankelijk laden’ opgemaakt binnen het EVORA-project.

Download de volledige code: pdf bestandCode publiek toegankelijk laden (5.76 MB)